• warning: Parameter 1 to deondernemersbalie_field() expected to be a reference, value given in /home/deondern/domains/deondernemersbalie.nl/public_html/includes/theme.inc on line 171.
  • warning: Parameter 1 to deondernemersbalie_field() expected to be a reference, value given in /home/deondern/domains/deondernemersbalie.nl/public_html/includes/theme.inc on line 171.

Nieuws > Werkgevers willen vakantiedagen voor zieken

VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat zieke werknemers die nog op vakantie kunnen gaan of van de zon kunnen genieten, verplicht worden om vakantiedagen op te nemen. Een werkgever moet een vrije dag kunnen toewijzen.

Dat zegt beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden Alfred van Delft van de ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in Het Financieele Dagblad. Zo kunnen werkgevers voorkomen dat zieke werknemers een stuwmeer aan vakantiedagen opbouwen.

Flinke kostenpost
Werkgevers moeten vrije dagen uitbetalen als de zieke werknemer na twee jaar loondoorbetaling in een arbeidsongeschiktheidsregeling belandt. 'Dat is een flinke kostenpost van enkele tientallen miljoenen euro's per jaar', aldus Van Delft, die stelt dat Nederland het enige EU-land is waar werkgevers geen vrije dagen aan werknemers kunnen toewijzen.

Werkgeversorganisatie AWVN heeft 'signalen' dat ook gezonde werknemers flinke stuwmeren hebben opgebouwd. 'Dat kwam aan het licht toen de crisis begon', zegt een woordvoerder. Vakantiedagen drukten namelijk flink op de balans van werkgevers. Tegelijk bood de crisis volgens AWVN een kans om stuwmeren af te bouwen. Werknemers hadden immers minder werk omhanden en werden gestimuleerd vrij te nemen.

Incidenten
Rienk Wiegeraad, partner bij PricewaterhouseCoopers, meent dat het probleem van de stuwmeren te overzien is. Ook collega-accountant Cor Overduin, hoofd fiscaal vaktechnisch bureau van Grant Thornton, heeft niet het idee dat de stuwmeren zwaar drukken op de balansen van zijn cliƫnten. 'Daarmee zijn niet en massa grote bedragen gemoeid, al zijn er wel incidenten', aldus Overduin.

Uit een inventarisatie van het FD blijkt dat veel werkgevers hun werknemers aanspreken op een stuwmeer en hen stimuleren hun vrije dagen terug te dringen. Ook hebben sommige werkgevers een zogeheten 'anti-oppotbeding' in het arbeidscontract laten opnemen.

Bron: Zibb.nl

De OndernemersBalie is niet aansprakelijk voor schade, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik, dan wel de onmogelijkheid daarvan, van materiaal dat op haar website(s) beschikbaar is.

Log nu in of word abonnee om reacties te kunnen geven op nieuwsartikelen op de OndernemersBalie.

Reactie van Van Eekhout en ... op 12 Juli, 2010 - 10:36.

Werkgevers en werknemers moeten per bedrijf dit '"probleem" bespreken. Ik denk niet dat dit als en algemeen probleem beschouwd moet worden.

Johan van Eekhout
Registerpensioenadviseur