• warning: Parameter 1 to deondernemersbalie_field() expected to be a reference, value given in /home/deondern/domains/deondernemersbalie.nl/public_html/includes/theme.inc on line 171.
  • warning: Parameter 1 to deondernemersbalie_field() expected to be a reference, value given in /home/deondern/domains/deondernemersbalie.nl/public_html/includes/theme.inc on line 171.

Nieuws > Nieuwe aanbestedingsregels voor kleinere ondernemers

Ook kleinere ondernemers moeten een goede en eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid. Bovendien moeten de kosten die bedrijven maken voor het in aanmerking komen voor overheidsopdrachten, omlaag.

Hiertoe heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken nieuwe regels opgesteld in een wetsvoorstel, zo maakte ze vrijdag bekend.

Minimale omzet
Momenteel moeten architectenbureau's soms een minimale omzet per jaar behalen, willen ze in in aanmerking komen voor een overheidsopdracht. Volgens Economische Zaken is zo'n eis vaak 'onredelijk' en wordt deze in de toekomst geschrapt.

Door de nieuwe regels moeten bijvoorbeeld bij een grote landelijke schoonmaakklus ook kleinere schoonmaakbedrijven een kans krijgen. Ze kunnen zich dan inschrijven op de locaties in hun eigen regio.

Procedure eenvoudiger
De procedure bij een aanbesteding moet eenvoudiger, onder meer door een aantal formulieren af te schaffen. Er wordt verder gestreefd naar 77 miljoen euro minder lastendruk per jaar voor bedrijven bij de procedure rond aanbestedingen.

In een toelichting zei Van der Hoeven dat ze met het wetsvoorstel vooral een verbetering voor het midden- en kleinbedrijf wil realiseren. Volgens haar worden door onredelijke eisen nu vaak kleine nieuwkomers op de markt buitengesloten van overheidsopdrachten.

Onredelijke eisen
Zo hekelde Van der Hoeven dat ondernemers wel eens wordt gevraagd dat ze drie keer eerder een zelfde soort werk hebben gemaakt. 'Dan eis je bijvoorbeeld dat ze drie keer eerder eenzelfde soort schoolgebouw hebben neergezet. Dat is onredelijk. Je kan wel een aannemer vragen aan te tonen dat hij het werk aankan', aldus de minister.

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 57 miljard euro in. Van dit bedrag wordt 18 miljard euro Europees aanbesteed. De nieuwe regels moeten gaan gelden voor alle overheidsopdrachten.

Bron: Zibb.nl

De OndernemersBalie is niet aansprakelijk voor schade, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik, dan wel de onmogelijkheid daarvan, van materiaal dat op haar website(s) beschikbaar is.

Log nu in of word abonnee om reacties te kunnen geven op nieuwsartikelen op de OndernemersBalie.